Jelenlegi hely

Szakirodalom a ganoderma gombáról

Sziasztok!

Gondoltam kicsit bővítem a ganodermával kapcsolatos ismereteket. A http://pubmed.org weboldalon rengeteg orvosi írás, kutatás, tanulmány olvasható a ganoderma gombáról. Ha valaki jobban utána akar olvasni a ganoderma gombának, mélyebben bele szeretné ásni magát, annak nagyon ajánlom, mert töménytelen mennyiségű tanulmányt talál róla! Egy ilyet kezdtem el lefordítani, természetesen nem az egészet, csak az elejét. Ahogy az időm engedi, majd folytatom. :)

Ganoderma lucidium

Ganoderma Lucidium, egy keleti gombafaj, ami használatának régre visszanyúló történelme van az egészség és a hosszúélet titkaként Kínában, Japánban és egyéb Ázsiai országokban. Ez egy nagy, sötét gomba fényes külsővel és erdős szövettel. A Latin lucidus szó azt jelenti, hogy „fénylő” vagy „ragyogó”, ami a gomba politúrozott felszínére utal. Kínában a Ganoderma lucidium a lingzhi nevet viseli, míg Japánban a Ganoderma gomba család a reishi, illetve a mannentake nevet hordja.

Kínában a lingzhi név sikert, jólétet és hosszúéletet szimbolizál. Az összes ismert gombák közül a Ganoderma lucidium kiemelkedik azzal, hogy inkább gyógyszerészeti érték, mint tápérték. Rengeteg Ganoderma lucidiumot tartalmazó termék van forgalomban, különböző formákban: por, diabetikus kiegészítők, italok stb. Ezek a ganoderma gomba különböző részeit használják fel, beleértve a myceliumot, spórákat, és a termő testet. A lingzhi különleges alkalmazásai és neki tulajdonított egészségügyi hasznai: a vér cukorszint kontrollálása, immunrendszer modulációja, májvédő hatás, baktériumvédő hatás és még sok más egészségre hasznos tulajdonságok. A Ganoderma lucidium változatos egészségügyi hatásainak nagy része főleg anekdotai bizonyítékokon álltak, népi hagyományok és mesék terjesztették ezeket az állításokat. De az utóbbi időben nagyon sok orvosi kutatásnak köszönhetően a tudomány is megerősít több ősi állítást a lingzhi egészségre jótékony hatásairól.

Ganoderma Lucidium

Kép: